Niklas Dyrhaug fra USA-seier til Kobberløpet

I helga vant han et av verdens største skirenn med 13 000 deltakere på startstreken. Lørdag 18. april besøker Niklas Dyrhaug Kobberløpet for femte gang.

Vi stiller Niklas 10 spørsmål om karrieren og Kobberløpet, men først vil Mona Mosti, «Mor Kobberløpet» og daglig leder si noen ord om Niklas:

Glad i Niklas

– Niklas betyr veldig mye for Kobberløpet og vi er stolte av å ha han som ambassadør. Siden han var her for første gang i 2016 har vi blitt godt kjent med en meget sympatisk og flott idrettsutøver med gode verdier. Vi har rett og slett blitt glad i Niklas og det han står for. Han deler sin kunnskap med oss og vi har stor nytte av det. Vi har også vært så heldige at vi har vært i Tydal flere ganger og deltatt i motbakkeløpet Storsylen opp som han var med å starte der. Sulis og Tydal har mye til felles så vi trives godt der. Niklas er også utnevnt som Kobberløpets gudfar, sier Mona.

Skal ikke være mulig

Benn Eidissen er overrasket over de resultatene Niklas har oppnådd når man vet at han har vært plaget av «Gilmores Groin» i mange år.

– Det skal egentlig ikke være mulig å ta to stafettgull og individuell VM-bronse med en slik skade. Legene som behandlet ham var faktisk forundret over at han i det hele tatt kunne drive med idrett. Niklas har en iboende kraft og et ønske om å bli best som jeg ikke har sett maken til. Hvis han holder seg frisk og skadefri kan han hevde seg helt i toppen på både ei femmil og ei tremil med skibytte og gå rett i på stafettlaget i neste VM, sier Eidissen. 

10 spørsmål til Niklas om Kobberløpet og karrieren 

Når hørte du om Kobberløpet første gang?

Kobberløpet hørte jeg om første gang av Benn Eidissen, sommeren 2015 og allerede da bestemte vi oss (Jeg, Eldar og Benn) for at vi skulle reise opp og delta i 2016).

Du er mannen bak Kobberløpets slagord: «Vårens vakreste skieventyr i nord». Hva er ditt beste minne fra rennet?

Jeg har utrolig mange gode minner fra Kobberløpet. Men mitt beste minne må nok være da jeg vant Kobberløpet i 2016, og fikk utdelt slavemerket samme kvelden i Sulis. Noe jeg satte utrolig stor pris på!

Du har sagt at du ser et slags slektskap mellom Sulis og Tydal. Kan du si litt om det?

Tydal og Sulis har mange fellestrekk. Begge er små steder på grensen til Sverige med store og mektige fjell og storslått natur. Både i Tydal og i Sulis er hele bygda avhengige av at alle bidrar og drar i samme retning og det er fint å se blir gjort i både Tydalen og i Sulis.

Tydal IL fylte 100 år mens du fikk til topps i den amerikanske utgaven av Birkebeineren, Birken med 13.000 deltagere på start. Hva har Tydal IL betydd for deg?

Tydal IL har betydd utrolig mye for meg. Miljøet jeg var endel av som liten har formet meg til å bli den skiløperen jeg er idag. Og når jeg er hjemme stiller alltid folk opp å kjører løyper når jeg trenger det. Jeg er stolt av å kunne si at jeg føler jeg har hele Tydal kommune bak meg i ryggen når jeg er ute å representerer. 

Du har et godt forhold til din bestefar, Oddmund som fyller 90 år i år. Etter at du deltok i dine første utgaver av Kobberløpet besøkte han Sulis. Hvor ofte forteller du folk du møter om Sulis og Kobberløpet?

Jeg ser på meg sjøl som en veldig god ambassadør for Kobberløpet. Jeg fremsnakker rennet så fort jeg får muligheten og anbefaler alle å reise opp for å få med seg vårens vakreste eventyr på ski.

Arrangørene av Kobberløpet besøkte ditt eget motbakkeløp, Storsylen opp. De ble så inspirerert at de laget sitt eget fjelløp i Sulis. Hva betyr det for deg?

Storsylen Opp er noe jeg er ekstremt stolt over å ha vært med å startet opp, sammen med en fantastisk fin gjeng fra min egen hjemkommune. Synes derfor det er veldig artig å se at de har laget ett tilsvarende løp i Sulis.

De siste sesongene dine har vært preget av sykdom og skade. Hva har motivert deg til å fortsette å satse på toppidrett?

Jeg har hatt noen slag i trynet med smerter over flere år i rygg/lyske som førte til operasjon i Januar 2019. Gjennom hele prosessen har jeg hatt ett stort indre ønske om å kunne komme tilbake på toppnivå og vise at jeg fortsatt ikke har fått ut alt hva jeg er god for. Det har drevet meg videre for jeg vet det vil smake helt ekstremt godt den dagen man da er tilbake å kjemper helt i verdenstoppen.

Det er fem år siden du fikk Eidissen Consult som en av dine sponsorer. Hvordan har det vært?

Jeg er så heldig og ha vært sponset av Eidissen Consult i 5 år. Det har vært en utrolig reise der jeg har blitt kjent med utrolig mye fine folk. Kobberløp i Sulis og noen fantastiske opplevelser sammen med Benn på Svalbard, i Tydalen og ikke minst i Lahti i 2017 da Benn sto ringside når jeg tok både VM gull i stafett og bronse individuelt på 15 km klassisk.

Hva er målet for neste sesong?

9. Målet for neste sesong er helt klart VM i Oberstdorf. Både 30 km med skibytte og 50 km klassisk fellestart + stafetten der er løp jeg satser imot. Gleder meg til å ta fatt på den jobben som kreves i vår og sommer.

Hvorfor bør folk melde seg på Kobberløpet i år?

Kobberløpet er som sagt tidligere «vårens vakreste eventyr i nord». I slutten av april er det som regel fint vær, mye snø og utrolig god stemning langs løypa. Jeg gleder meg allerede til å ta turen til Sulis for å være med. Jeg har med meg en hel haug av kjente landslagsløpere som har lyst til å bli tatt selfie med. Derfor anbefaler jeg deg å krysse av datoen og ta turen til Sulis den 18. April