Logo for Kobberløpet
Johannes Høsflot Klæbo kommer til Kobberløpet. Foto: Ola Høsflot Klæbo

Klæbø til Kobberløpet 2024

– Jeg gleder meg stort til mitt første Kobberløp, sier Johannes Høsflot Klæbo. Han kommer til Sulis for å delta i det tradisjonsrike rennet, lørdag 20. april.

De tre store mannlige VM-vinnere i langrennshistorien er alle nordmenn. Felles for de to helt øverst på lista, Petter Northug og Bjørn Dæhli, er at de begge har deltatt i tidligere utgaver av Kobberløpet, og stortrives i Sulis.

I den 55. utgaven av den historiske konkurransen stiller altså Klæbo, den tredje av «de tre store» til start.

– Jeg har vært i Sulis bare én gang tidligere, på landslagssamling i 2019. Vi bodde i «Messa» på Jakobsbakken, midt i vintereventyret. Vi tok på skiene nedenfor trappa og dermed var vi i løypa. Jeg gleder meg til å gå Kobberløpet og være med på alt det flotte som skjer der oppe, sier Klæbo.

– Jeg har hørt mye om løpet fra både Petter Northug og Niklas Dyrhaug. Niklas har jo deltatt i en årrekke. Både de og andre skiløpere framsnakker både rennet, naturen, løypene og folkene der oppe, sier han.

Stor inspirasjon for de unge

– Det er fantastisk for unge skiløpere her nord at de får oppleve at et så stort forbilde kommer til Kobberløpet. Det er stor inspirasjon for alle oss som elsker skisporten, sier Mona Mosti, daglig leder i Kobberløpet.

– Jeg husker selv godt hvor stort det var å følge mine skihelter da jeg selv var barn. Det var selvsagt Petter som var det store forbildet. Jeg satt klistret til TVen, og fulgte han i alle mesterskap fra 2007 til 2013. Jeg sa til og med til mamma at jeg hadde vondt i magen når øvelsene gikk på dagtid, slik at jeg kunne være hjemme fra skolen, og se Petter på TV. Jeg husker hvor stort det var å endelig få møte ham for første gang, på en sommerskiskole. Selv om det bare varte i et øyeblikk. I dag er det å gi den inspirasjonen videre til barn og unge noe av det viktigste jeg gjør. Det er de som er langrennets framtid. Blant disse finner du de neste inspiratorene, sier Johannes.

Gleder seg til å være vertskap

– Vi gleder oss til å være vertskap, sammen med Kobberløpet og Benn Eidissen når Johannes kommer til Sulis for å gå det tradisjonsrike rennet, sier Lars Arve Jakobsen, administrerende direktør hos COOP Nordland, Kobberløpets generalpartner.

– Et slikt besøk skaper verdier for rennet, bygda Sulis og regionen. Det fryder vi oss – som rennets generalpartner – over å kunne dele, sier Jakobsen.

Skal stake

– Jeg har sendt en melding til Fischer og bedt dem om å ordne meg med stakeski. Det er jo litt av et kobel som stiller til start der oppe i Sulis i år, og jeg har fått beskjed fra gutta at det er staking som gjelder. Jeg ser fram til å stake 43 kilomter.Med både Petter, Even, Didrik, Emil, Finn-Hågen og langløpsekspert, Andreas Nygaard på start, blir det hard kamp om seieren, sier Klæbo.

Han innrømmer at selv om sesongen er over, blir det fort alvor når denne gjengen får på seg startnummer

– Det er bare sånn det er. Jeg spår et underholdene skirenn for publikum, ler Klæbo.