Flyfoto av Jakobsbakken
Foto: Anders Lea Karlskås

Ny og forbedret trasé i Sulisfjellet

Kobberløpet endrer løypetraséen etter tilbakemeldinger. Fra 2022 vil start- og målgang være på Jakobsbakken.

Kobberløpet, som arrangerer to turrenn i de spektakulære Sulisfjellene, har en ny forbedret trasé fra og med i år.

Tidligere har start og målgang vært i Daja som ligger på 370 moh. Den nye traséen skal nå ha start og målgang på Jakobsbakken. Kobberløpet vil da gå fra Jakobsbakken som ligger 600 moh innover til Tjorvi med ekstra trasé for å oppnå 43 kilometer, som er den lengste distansen.

Marcialonga Arctic skirace skal gå 20. februar og selve Kobberløpet arrangeres i Sulitjelma 23. april 2022

Mona Mosti, daglig leder i Kobberløpet sier at de ønsker å utvikle og forbedre Kobberløpet – som nå er et av nord-Norges største turrenn.

– For at vi skal lykkes med det har vi hvert år siden 2015, sendt ut spørreskjema til alle deltakere om å få tilbakemeldinger og innspill. Det har vi fått og det er på bakgrunn av disse vi nå endrer traséen, sier Mona Mosti.

Sikkerhet er viktig

Alle som arrangerer skirenn ønsker at alle skal oppleve at sikkerheten er godt ivaretatt for alle som deltar. Det har vært uhell i bakkene ned mot Daja og vi har forståelse for at ikke alle er like gode på nedfart etter å ha gått mange mil på ski. Da er det fort gjort at man får for mye fart som resulterer i fall.

– Det er viktig at også mosjonisten som ikke trener jevnlig på ski skal kunne delta i Kobberløpet. Når vi inviterer alle til å delta i Kobberløpet, er det viktig å legge til rette for at løypetraséen er tilpasset alle, sier Mosti

Tilbakemelding er avgjørende

Rennleder Thor Åge Jensen sier at tilbakemelding fra løperne er avgjørende for å kunne utvikle Kobberløpet til å bli enda bedre på kvalitet.

– Årets renn har både start og målgang på Jakobsbakken. Løypa går i kupert terreng sørover mot Tjorvi før den returnerer og går tilbake til Jakobsbakken via skihytta. De som gikk Kobberløpet i 2021 – koronaversjon, fikk testet deler av denne traséen. Det var kun positive tilbakemeldinger på den nye traséen, sier Jensen.

Kobberløpet skal være for alle

Kobberløpet fokuserer på at de skal være et skirenn for alle, og da er valg av trasé viktig, ifølge Jensen. – Det er jobbet i mange år med å forbedre traséen og nå er vi landet på at vi er nødt til å ta tilbakemeldingene på alvor og flytter traséen opp i fjellet.

Årets utgave avKobberløpet har ambisjoner om å bli en folkefest i enda større grad for deltakere og publikum.

– Vi gleder oss til årets renn og satser på å få flere både barn og voksne på startstreken. Det er gjort en stor jobb med markedsføring de siste årene og vi håper på stor deltakelse dette første året etter at pandemien, sier Mosti.

Det betyr at det vil være behov for flere frivillige.

– Vi kommer nok til å gå ut til idrettslag i regionen for å høre om det eventuelt er muligheter for bistand. Vi opplever at hele Salten slår ring om Kobberløpet og vi er utrolig glade for alle positive tilbakemeldinger, sier Mosti.

I Sulitjelmafjellet legges det til rette hele sesongen for å at de som ønsker å gå på ski skal kunne gjøre det i flotte løyper med høy standard. Ifølge Martin Johnsrud Sundby har løypene world-cup-standard – og vel så det.

Se løypekart og høydeprofil